Computerles aan een 75-jarige

Ik denk dat het al een jaar of vijftig geleden is dat Truus voor het laatst een typemachine heeft aangeraakt. De hele ontwikkeling van typemachine – elektronische typemachine – tekstverwerker – computer – internet – muis heeft ze dus gemist.

En nu wil ze toch echt het internet op. Truus heeft een laptop gehuurd, een internetabonnement afgesloten en daar zat ze dan. Hoe nu verder?

Dat gaat dus stapje voor stapje. Eerst maar eens e-mail. Het programma openen, een berichtje lezen, berichtje maken, contactpersoon toevoegen in het adresboek, en zo ben je drie lessen verder.

Het gebruik van de muis is een vak apart. Truus heeft de neiging om de muis te verschuiven, hem los te laten, er naar te blijven kijken en dan met haar wijsvinger de linkerknop in te duwen.

Ze heeft ook nooit auto gereden, ik denk dat als je gewend bent om te schakelen je een computermuis sneller ‘in de vingers’ hebt.

Een ander struikelblok is de ‘information overload’ die elk scherm weer heeft. Stelt u zich eens voor dat u nog nooit een mailprogramma heeft gezien en dan vanuit uw inbox het knopje moet vinden om een nieuw mailbericht op te stellen.

Hoe dan ook: ze vindt het prachtig, het mailen heeft ze onder de knie, ze kan recepten opzoeken op internet en volgende week gaan we een Facebook-account voor haar aanmaken.

En oh ja, de internetprovider was zo vriendelijk om, als welkomstgeschenk, een tablet cadeau te doen.

Die hebben we nog maar even laten liggen.

Advertenties

Over willemgeldof

Econoom, internetcolumnist. Het glas is half vol.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s