Situatie in Sofia wordt grimmiger

Het zijn nog maar kleine incidenten: wat duw- en trekwerk, een automobiliste die op de demonstranten inrijdt, groepjes tegendemonstranten die provoceren. De zomervakantie nadert, de hitte neemt letterlijk en figuurlijk toe. De grote vraag is wat er de komende twee maanden in Sofia gaat gebeuren.

De strijd om de macht wordt steeds meer via de publieke opinie gevoerd. Dat begon twee weken geleden, toen het hoofd van de politie in Sofia werd vervangen door een regeringsgezinde hoofdcommissaris. In de officiële berichtgevingen van de autoriteiten daalde het aantal demonstranten plotsklaps met een factor tien.

De politieke situatie in Bulgarije is inmiddels ook in het Europarlement besproken. Inzet: de Europese steunfondsen, een vitale injectie voor de Bulgaarse economie. Die groeit jaarlijks exact met hetzelfde percentage als de steunfondsen groot zijn. De Bulgaarse partijen gooien over en weer met zoveel mogelijk modder door te stellen dat de ander met die steunfondsen fraudeert.

De centrumrechtse oppositiepartij GERB valt uit elkaar: een aantal prominenten heeft besloten een eigen partij op te richten. ‘Veel succes’, bromde partijleider Borisov.

Gistermiddag, vrijdag 12 juli, was er ineens een persconferentie van de organisatoren van de #ДАНСwithme demonstraties. Ze zouden overleg willen met het kabinet Oresharski en pas over zes maanden nieuwe verkiezingen.

Ik twitterde over die persconferentie en werd digitaal op de vingers getikt: De ‘organisatoren’ zouden aanhangers zijn van de regerende socialisten en niet namens de demonstranten spreken.

Zo wordt het steeds moeilijker om betrouwbare informatie te krijgen over de situatie in Bulgarije. Zowel rechts (GERB) als links (BSP) werken met vervalste foto’s en persberichten. Een groot deel van de pers in Bulgarije staat onder invloed van een politieke stroming, of zelfs onder invloed van onze Russische vriend president Putin.

Over Rusland gesproken: dat land zou bereid zijn om enkele miljarden krediet te verlenen aan Bulgarije. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover: op papier gaat het om toestemming voor een oliepijpleiding, achter de schermen probeert Putin zo een voet tussen de deur te krijgen bij zijn Bulgaarse broedervolk. Een poortje naar de Europese Unie.

Ook Turkije doet zijn best om zoveel mogelijk invloed te krijgen bij zijn Europese buren. De zich liberaal noemende DPS, een zusterpartij van onze Nederlandse VVD, wordt gevormd door de Turkse minderheid en betaald vanuit Turkije. Die DPS vormt dus samen met de socialistische BSP, een zusterpartij van onze PvdA, een regering. Een minderheidskabinet, gedoogd door de neonazistische Ataka.

Had ik al verteld dat de socialisten een Russische kerncentrale willen bouwen in Bulgarije? Ook zo’n prachtig verhaal. Vertel ik een andere keer.

Intussen gaan de demonstraties door in Sofia. De demonstranten willen niet onder invloed van Rusland en / of Turkije leven. Ze willen bij de Europese Unie horen. Een enkele Duitse europarlementariër begrijpt dat en spreekt openlijk zijn steun uit aan de demonstranten.

Ik heb de situatie onder de aandacht gebracht bij een Nederlandse europarlementariër. De reactie: ‘Het is allemaal in het cyrillische alfabet geschreven, daar begrijp ik niets van!’

Vandaag, zaterdag 13 juli, gaan de demonstranten de Franse revolutie uitbeelden. Een dag te vroeg maar het levert vast weer prachtige foto’s op. Onderstaande foto is van een paar dagen geleden.

20130713-174825.jpg

Advertenties

Over willemgeldof

Econoom, internetcolumnist. Het glas is half vol.
Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Situatie in Sofia wordt grimmiger

 1. M. Jeliazkova zegt:

  Ik heb de situatie onder de aandacht gebracht bij een Nederlandse europarlementariër. De reactie: ‘Het is allemaal in het cyrillische alfabet geschreven, daar begrijp ik niets van!’
  Dat steelt de kroon! Graag zou ik zijn naam willen hebben, om netjes in het Nederlands uit te leggen wat er aan de hand is…

 2. Johan zegt:

  Snap alle ophef niet maar het past in de NL cultuur om de ellende in de gehele wereld te willen oplossen. Bulgarije is toch een van de nieuwste parels [NOT]? Alle problemen lossen zich daar nu toch op als we gewoon wat miljarden ophoesten en hier de zaak laten creperen?

  Overigens zijn er genoeg vertalers die uit het Cyrillisch kunnen vertalen dus daarvoor is geen bronvermelding nodig.

 3. Pingback: De Week van het Wilde Oosten – 15 juli | Freelancers CMS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s