Broodoproer in Haarlemmermeer

Opmerkelijk, een politieke partij die oproept om een gemeentelijke verordening te overtreden, wat gezien kan worden als een wetsovertreding. Forza! Haarlemmermeer deed dat gisteren.

Wat is er aan de hand? In Haarlemmermeer willen sommige bakkers open op zondagmorgen, want ze verwachten dat veel mensen wel trek hebben in een vers broodje bij de familiebrunch.

Het CDA is daar tegen, ik weet niet precies welke woorden ze gebruikten, het zou respectloos of storend zijn naar kerkgangers of zo. Het CDA is een coalitiepartij en tot nu toe heeft de partij de openstelling op zondagmorgen tegen kunnen houden.

Een raadslid van het CDA, mevrouw Van der Helm, vond het CDA niet tegen genoeg, verliet de fractie en richtte een nieuwe partij op: CDVP. Er wordt namelijk een onderzoek gedaan naar de effecten van verse broodjes op zondagochtend, daar kon het CDA wel mee instemmen en de CDVP niet.

Dat onderzoek ruikt naar de oude politiek-bestuurlijke truc van ‘tijd kopen’, onderzoek doen om een lastig besluit uit te stellen. Het is de coalitie / het college van Haarlemmermeer blijkbaar geen collegecrisis waard, die verse broodjes. Er zijn immers ook heel goede afbakbroodjes.

Wat er nu zo storend is aan de geur van vers brood in de kerk begrijp ik niet helemaal. Ik ben keurig protestant opgevoed en ik dacht altijd dat brood heel belangrijk was in de christelijke traditie. Maar sinds een jaar of twintig ga ik eigenlijk alleen nog maar, heel soms, naar diensten in de Bulgaars orthodoxe kerk, dus misschien is er het een en ander veranderd.

Trouwens, in Bulgarije bakken de meeste gelovigen hun brood zelf op zondagochtend. Dat nemen ze dan mee naar de kerkdienst, om het daar lekker op te peuzelen. Met honing. Misschien ben ik daarom wel een beetje orthodox geworden: in die kerk krijg je tenminste fatsoenlijk te eten. De katholieke ouwel heeft me nooit kunnen bekoren, in de protestante kerk moet je op een houtje bijten. Waarschijnlijk hangen er daarom zo weinig kruisen in protestante kerken; de hongerige schapen hebben die allemaal op zitten knabbelen.

Ik dwaal af, terug naar Haarlemmermeer.

Forza! kondigde eerst aan met een motie te komen om de kerken langer open te laten zijn, maar volgens mij lost dat het probleem niet op. En nu roepen de raadsleden van Forza! de bakkers in Haarlemmermeer dus op om gewoon open te gaan op zondagochtend. De burgemeester zou gezegd hebben alleen te handhaven (straffen in gewoon Nederlands) als er klachten binnen komen.

The soap continues. Broodoproer in Haarlemmermeer.

Naschrift
Er is een oplossing voorhanden. In Haarlemmermeer ligt een tamelijk groot vliegveld, Schiphol geheten, en dat is wél open op zondagochtend. Binnenkort zullen de eerste noodvluchten met vers brood op zondagochtend landen.

Advertenties

Over willemgeldof

Econoom, internetcolumnist. Het glas is half vol.
Dit bericht werd geplaatst in Haarlemmermeer, Openbaar bestuur, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Broodoproer in Haarlemmermeer

  1. Velvet zegt:

    rather have children who are empathetic, loving, well-behaved, smart, etc. etc_L.___________MAO You expect your children to behave like that, do you reread some of your comments? Still LMAO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s