Cursus frauderen voor beginners

Oorspronkelijk bericht zondag 10 maart 2013
Je moet even door de racistische ondertoon heen kijken, en alle begripsverwarring voor lief nemen, maar dan is het toch een opmerkelijke reportage van de Bulgaarse nationale televisie.

‘Hoe maak je misbruik van het Nederlandse systeem’ heb ik de titel vrij vertaald.

Dat doen sommige Bulgaren als volgt. Je schrijft je in bij een Nederlandse gemeente, Dordrecht schijnt heel geschikt te zijn. Je kan je inschrijven als werknemer, werkzoekende, ondernemer, maakt niet uit. Er zijn speciale kantoortjes die je er bij helpen.

Vervolgens vraag je alles aan wat maar mogelijk is. Een betaalrekening met krediet, huurtoeslag, subsidie, kinderbijslag, enzovoorts. Zodra er een voorschot uitgekeerd wordt trek je de bankrekening leeg, inclusief het krediet, en vertrek je weer naar je woonplaats in Bulgarije. Zelfs voor de Bulgaarse politie onvindbaar.

De bedragen die zo gefraudeerd worden zijn meestal maar een paar honderd euro. Dat krijgt bij de Nederlandse justitie en politie geen prioriteit, maar in Bulgarije kan je er maanden van rondkomen.

Als het geld op is, stuur je een broer / neef / tante naar Nederland en begint het proces opnieuw.

Eigenlijk zijn we de arme drommels in Bulgarije financieel aan het ondersteunen. Zoals Hans Spekman zei: ‘Nivelleren is een feest.’

Naschrift donderdag 14 maart
Dit bericht heeft veel reacties opgeleverd. Ik wil de nadruk leggen op de schrijnende armoede waarin deze mensen moeten leven, niet op hun etnische achtergrond.

Toelichting maandag 22 april
Er is wat verwarring ontstaan over de term ‘racistisch’ die ik gebruik. Bovenstaande link verwijst naar de oorspronkelijke reportage van de Bulgaarse nationale televisie. Daarin worden racistische opmerkingen gemaakt. Het Nederlandse programma Brandpunt, dat de reportage een maand later uitzond, heeft dat uiteraard niet gedaan.

Advertenties

Over willemgeldof

Econoom, internetcolumnist. Het glas is half vol.
Link | Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Cursus frauderen voor beginners

 1. saskia.dekkers@nieuwsuur.nl zegt:

  Beste Willem, wil je graag via twitter een directe boodschap sturen, want ik zoek contact met je, hartelijke groet Saskia

 2. John zegt:

  Opzouten met die gore zooi uitvreters! Die hebben we er al genoeg hier sinds de jaren zestig! Uit die stomme EU stappen en grenzen weer herstellen en bewaken, criminele allochtonen eruit gooien. Dit land is het zat, spuugzat! Wel benoemen en actie, dat linkse wegkijken en alles racistisch bestempelen om het eigen ongelijk weg te wuiven heeft lang genoeg geduurd.

 3. Robbert zegt:

  Nou, mijn vriendin heeft de Roemeense nationaliteit en heeft nergens recht op…

 4. Johan zegt:

  Erg naief om te denken dat de Bulgaren als enige dit soort praktijken erop nahouden.

  • Max zegt:

   Erg logisch om deze conclusie te trekken Johan… Er wordt door de schrijver slechts een informerend artikel geschreven over een uitzending op de Bulgaarse televisie, wat natuurlijk schrikbarend is. Er wordt nergens uitgesproken dat alleen Bulgaren dit doen! Het is goed dat dit in kaart wordt gebracht en de voorschotten zouden voor risicogroepen niet meer uitbetaald moeten worden. Gedegen onderzoek zou moeten uitwijzen wie die risicogroepen zijn.

   • Johan zegt:

    Ik trok de conclusie met name mede door de TV uitzending van gisteravond. Risicogroepen definiëren zou inderdaad de oplossing zijn ware het niet dat ik vrees dat dit alleen maar gaat leiden tot weer een nieuwe industrie analoog aan die van de asiel-advocaten maar dan eentje die dit gaat bestrijden op basis van art 1 (bekende dreun “iedereen is gelijk blah, blah, blah…”.

    Enige goede oplossing is dat nieuwkomers pas na 5, 7, 10 jaar een uitkering kunnen krijgen en dan aantoonbaar moeten hebben deelgenomen aan het arbeidsproces.

    Maar dat zal wel niet mogen van de EU.

  • Multi zegt:

   Je zou natuurlijk ook ZELF kunnen nadenken. De meeste mensen zijn wél hiertoe in staat en begrijpen dat dit slechts een voorbeeld is van hoe Nederland door buitenlanders (kan) misbruikt worden en al jaren misbruikt wordt.

 5. Alexander A. zegt:

  Schrijnende armoede of etnische achtergrond is geen vrijbrief om een graai in de nederlandsche schatkist te doen. Het is wat het is; diefstal. Het geeft ook een duidelijk verontrustend beeld van hoe de ‘bulgaar’ naar de nederlandse samenleving kijkt. Men weet dat men een ander zijn euro’s steelt maar dat is compleet te ‘rechtvaardigen’. In plaats dat men betaald werk gaat zoeken(men is dan al in Nederland), is het veel lucratiever om met dit soort oplichterij een inkomen bij elkaar te roven. Wat nog veel schadelijker is, is de normalisatie en acceptatie van crimineel gedrag; net als drugs heeft het een verslavend en escalerend effect; men wil steeds meer en geeft steeds minder om de gevolgen. Honger stillen en hebzucht zijn twee heel verschillende dingen, echter wat ze gemeen hebben is dat het grote ‘motivators’ zijn, voor wat; goed of slecht….
  Waar de nederlandse overheid mijns inziens zeer naïef in is, is dat het geen rekening houdt met de menselijke natuur, en dan met name die van een medemens die kijkt naar een samenleving waar hij/zij geen deel van uitmaakt en zich niet gebonden voelt door enig sociaal contract met deze samenleving.
  Ongeacht armoede of etnische achtergrond.
  Het beschermen van onze zorgstaat en onze ‘open samenleving’, is een noodzaak die noch nationalistisch, noch rascistisch is. Het is iets kostbaars wat beschermd moet worden tegen kwade wil. Dit getuigdt van respect en heeft niets te maken met egoïsme. Het welzijn van een burger is de verantwoordelijkheid van diens overheid en samenleving en de burger zelf. Wij gunnen een ieder buiten nederland zijn geluk; maar niet ten koste van onze verworvenheden en welvaart. Op een heel logische manier beschrijf je zo de abstracte regel dat je ervan weerhoudt om letterlijk bij je buurman binnen te lopen om hem van zijn bezittingen te beroven, misschien zelfs zijn leven, zijn vrouw te claimen, zijn huis, zijn kleren, gewoon omdat niets je tegen houdt, geen moraal, geen sociaal contract, geen overheid, geen reden om dit niet te doen, misschien zelfs een rechtvaardiging; hij waardeert zijn welvaart toch niet, dus..
  “Hou je veilig!” (gniffel) 🙂

 6. Bob zegt:

  Hartstikke fijn he al dat Oostbloktuig binnenhalen (kijk de filmpjes van Frank Buis eens wat een aanwinst dat Oostbloktuig voor ons land is, een enorme verrijking http://www.youtube.com/user/BRASIFUNKH ).
  Het kost ons alleen maar geld en veiligheid.
  Oprotten met heel die EU.

  Mensen, stem PVV en geef hen EENMALIG (4 jaar) de kans zichzelf te bewijzen.
  Ik heb voorheen nooit gestemd juist vanwege al die mooie beloftes van al die andere partijen.
  Dit land is het zat.
  Miljarden euros naar andere (corrupte) landen brengen (Cyprus, Griekenland) en hier draait heel de economie in de soep door toedoen van die (s)linkse partijen die ook nog kromme tenen krijgen als er iemand begint over bezuinigen op ontwikkelingshulp, het paradepaardje van de (s)linkse elite.
  Steeds meer Nederlanders in diep in de schulden en lopen bij de voedselbank (ook tweeverdieners die een prima salaris hebben).
  Maar nee, onze zieke politiek brengt liever miljarden naar andere landen dan te zorgen dat hun eigen volk fatsoenlijk te vreten heeft.
  SCHANDE!
  Het kan toch niet zo zijn dat dit uitschot hier gratis geld mag komen halen omdat dat beslist is door de EU?????
  Wat een waanzin!
  Als dat werkelijk zo is dan ga ik even een complete tour door alle EU landen maken om overal een uitkering aan te vragen.

 7. Dr.R. Clavan zegt:

  Kapotschieten die klaplopers

 8. Een ras is een slag mensen, geen volk zegt:

  Wist niet dat Bulgaren van een ander ras waren dan, zeg, Nederlanders. Snap dus ook de associatie met racisme niet.

  Of je moet het over Bulgaarse zigeuners of negers hebben ofzo?

  Bedankt voor je artikel, maar schrijnend/grappig (naar gelang je bui) om te zien hoe krampachtig politiek uebercorrect je wil overkomen.

  • Multi zegt:

   Zou dit soort reacties er iets mee te maken hebben?
   “jogs zegt:
   21 april 2013 om 18:39
   Vieze vuile kanker racist dat je de tering krijgt!!!

  • willemgeldof zegt:

   Beste Hakkie (vast niet je echte naam),

   Ik begrijp waar de verwarring over de term ‘racistisch’ vandaan komt. In de oorspronkelijke reportage van de Bulgaarse nationale televisie worden racistische opmerkingen gemaakt. Het Nederlandse programma Brandpunt, dat de reportage een maand later uitzond, deed dat uiteraard niet.

 9. Bob zegt:

  Niet zo zeuren mensen over zogenaamd “racisme”.
  Het beestje mag weer eens niet bij de naam genoemd worden???
  Noem het gewoon Oostbloktuig, een overkoepelende naam voor Oost Europeanen voor alles wat draaideurt (draaideurcriminelen), steelt, fraudeert, ramkraakt, overvalt (vooral vrijstaande woningen in het duurdere segment zijn enorm populair volgens advocaat Theo Hiddema), zakkenrolt, parasiteert, winkelgebieden verloedert met accordeongejengel, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Daar is helemaal NIETS racistisch aan, lees bijvoorbeeld de cijfers van het CPB er maar op na, en lees sites als AT5, Nu.nl, de video’s van AT5 verslaggever Frank Buis http://www.youtube.com/user/BRASIFUNKH die liegen er immers niet om!) en noem maar op.

  Prima zaak dat er mensen zijn zoals deze blogeigenaar die dit soort zaken aan de kaak stellen, zaken die anders door de overheid (in dit geval Frans “Oh ik wist het niet” Weekers VVD) onder de pet gehouden worden voor de burgers.

 10. Bob zegt:

  Ook wil ik jullie deze collumn van Politie Buurtregisseur John Beerman van de Politie Amsterdam niet onthouden http://i.imgur.com/VhgDbRX.jpg

  Iemand die er dagelijks mee te maken heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s