Vervolg bestemmingsplan Liedehoeve

Een maand geleden schreef ik de column ‘dakkapellenpolitiek’. Dit was naar aanleiding van het besluit van de Raad van State om het bestemmingsplan ‘Liedeweg 32-38’ te vernietigen. Ik eindigde met het vermoeden dat er een vervolg zou komen.

De voorgeschiedenis: In het dorp Haarlemmerliede staat een agrarisch (veeteelt) bedrijf, de Liedehoeve. Dit bedrijf wil zich verbreden naar recreatie. Een minicamping, boerengolf, dat soort dingen. De meeste dorpelingen vinden dat prima, de directe buren niet. De gemeente maakte een nieuw bestemmingsplan, de buren procedeerden daartegen en kregen uiteindelijk gelijk van de Raad van State, die het plan vernietigde.

En jawel hoor, het vervolg is daar: het college van Haarlemmerliede stelt een nieuw plan voor. Hierin wordt een aantal onderdelen geschrapt en / of aangepast. En hier zitten wat addertjes onder het gras.

Door sommige onderdelen te schrappen wordt het plan financieel minder aantrekkelijk voor de onderneming. Denk aan het schrappen van opslagruimtes en vergaderruimtes. Alleen zat daar niet het grootste bezwaar bij de buren. Het is ‘slechts’ het punt waarop ze gelijk hebben gekregen. Kortom: alleen maar verliezers, een gemeen bijtend addertje.

De kosten beginnen aardig op te lopen, zijn inmiddels bijna € 60.000. Dat is geen extreem bedrag voor een klein bestemmingsplan, wel behoorlijk veel voor een gemeente met 5.500 inwoners. Het komt er op neer dat de inwoners van de gemeente inmiddels een tientje per persoon aan dit bestemmingsplan hebben besteed. Het college stelt hierover dat het grootste deel van die kosten toegerekend kunnen worden aan het, nog te maken, bestemmingsplan voor het hele dorp. Van de onderneming wordt een bijdrage gevraagd van (afgerond) € 9.000.

Nu het hele proces opnieuw moet stelt het college dat de kosten met (afgerond) €10.000 toenemen. Dat lijkt me aan de optimistische kant, ik schat in dat de totale kosten (dus inclusief het vernietigde plan) in de buurt van de € 100.000 gaan komen. Het college stelt dus dat van die kosten ongeveer 10% voor rekening van de onderneming komt. Dat kan een realistische inschatting zijn, maar ik vermoed dat het aan de lage kant is.

Nogmaals, dergelijke bedragen zijn niet extreem in het wereldje van de ruimtelijke ordening. Wel vraag ik me af wat het betekent voor het draagvlak onder de bevolking, en dus de gemeenteraad. Dat is addertje nummer 2, de verkiezingen komen er aan. Het plan zou wel eens inzet van die verkiezingen kunnen worden. Niet de enige inzet, gelukkig, maar toch.

Van de vijf politieke partijen waren tot nu toe CDA en VVD duidelijk voor, D66 en GroenLinks duidelijk tegen, PvdA schoorvoetend voor. Een paar stemmen meer of minder bij de gemeenteraadsverkiezingen kan de politieke situatie in de gemeente Haarlemmerliede doen kantelen. Een zeer onzekere situatie voor het bedrijf.

Waarin een kleine gemeente klein kan zijn.

Advertenties

Over willemgeldof

Econoom, internetcolumnist. Het glas is half vol.
Dit bericht werd geplaatst in Openbaar bestuur, Verkiezingen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vervolg bestemmingsplan Liedehoeve

 1. Jan zegt:

  Willem, ik adviseer je even om de uitspraken van de Raad van State eens goed te bestuderen. Zie mijn bezwaar op de site van de gemeente. Hoezo hebben de klaagburen gelijk gekregen? Volgens mijn inziens is het plan afgewezen om het “gemierenneuk” van de gemeente(raad) zelf. Of men het nu leuk vind of niet, we zullen met de uitspraak van de Raad van State als raadgever een nieuw bestemmingsplan (poszegel of niet) moeten maken. Aan de slag ermee!

  Vriendelijke groeten,

  Jan van der Aar

  • willemgeldof zegt:

   Beste Jan,

   Wat mij het meest opviel aan de uitspraak van de RvS is dat de Raad onderdelen goedkeurde, onderdelen afkeurde en uiteindelijk het hele bestemmingsplan vernietigde. Ik had het logischer gevonden om het BP gedeeltelijk goed te keuren, dan had jij ook verder gekund.

   Er moet natuurlijk sowieso een nieuw bestemmingsplan komen omdat het huidige BP verouderd is; ik heb daar geen invloed meer op.

   Vriendelijke groet,

   Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s