Analyse beurskoers SNS Reaal vrijdag 18-01-2013

Dat een grote Nederlandse bank in de problemen zit is belangrijk nieuws. Eerder deze week schreef ik een ironisch commentaar op de ontwikkelingen bij SNS Reaal. Dat leverde nogal wat ‘views’ op (het bloggersjargon begin ik al aardig onder de knie te krijgen).

Nu zat ik vrijdag (18 januari 2013) toch vast aan een infuus, dus ik bedacht om een oude hobby weer eens op te pakken. Aandelen en opties: een fascinerende wereld. Via internet volgde ik de hele dag de markten waar aandelen en opties van SNS Reaal verhandeld worden. Je moet iets om de tijd te doden.

De analyse

Er gebeurde veel op die markten, maar van paniek was geen sprake. Het aandeel SNS steeg zelfs 5% in waarde. Dat kwam waarschijnlijk door het bericht dat er een kandidaat was om een deel van de bank over te nemen. Aandeelhouders schatten zo’n bericht in als positief.

Het volume (aantal verhandelde aandelen) was hoog. Dat had als belangrijke oorzaak de expiratie-datum van de januari-opties. Opties kan je omschrijven als het recht om in de toekomst aandelen te kopen of te verkopen. Die rechten hebben een einddatum, de expiratie-datum. Die datum was afgelopen vrijdag. Aangezien het aandeel SNS nogal schommelde de laatste tijd waren er veel lucratieve opties te verzilveren. Vandaar het hoge volume.

Wat mij echter het meest opviel was dat een aantal grote hedgefunds / beleggingsmaatschappijen short waren gegaan op aandelen SNS. ‘Short gaan’ betekent dat je in de toekomst handelt in aandelen die je niet hebt. Normaal gesproken doe je dat als je verwacht dat de koers van het aandeel gaat dalen. De ‘posities’ (in dit geval de aantallen short opties) waren zo groot dat ze gemeld moesten worden bij de AFM. Die informatie is openbaar.

De grote jongens denken blijkbaar dat het aandeel SNS verder in waarde gaat dalen.

Wat is wijsheid als u een gewone klant bent bij SNS?

Als u meer spaargeld heeft dan € 100.000 bij SNS dan heb ik geen medelijden met u, maar adviseer ik u wel om een deel van uw spaargeld bij een andere bank onder te brengen. De Nederlandse staat garandeert immers uw geld tot € 100.000 en niet verder.

Heeft u de betaalrekening bij SNS lopen, en minder dan € 100.000 aan spaargeld, dan zou ik toch maar een tweede betaalrekening openen, bij een andere bank. Mocht SNS omvallen dan zal uw hypotheekverstrekker / woningbouwcorporatie / energieleverancier nog wel begrip hebben voor de situatie. Maar de supermarkt wil toch graag direct betaald worden.

Die overheidsgarantie kan negen maanden duren voor ze uitbetaalt. Mocht u van plan zijn binnenkort een grote aankoop te doen (auto, keuken) dan zou ik voor alle zekerheid een deel van uw spaargeld overboeken naar een andere bank.

Samenvattend: het is niet nodig om al uw geld weg te halen bij SNS Reaal. Uw risico spreiden door uw geld gedeeltelijk bij een andere bank onder te brengen is wel verstandig. Risico spreiden is bijna altijd verstandig, het is hooguit actueler geworden. Geen paniek, dus.

Bent u een (kleine) belegger in aandelen SNS?

Vraagt u zich dan af hoe belangrijk het geld voor u is dat u in deze aandelen hebt zitten.

Is het speelgeld? Neem dan gerust het gokje dat ‘de grote jongens’ er naast zitten en SNS overeind blijft.

Heeft u het geld in de toekomst nog nodig? Beperk dan uw verlies en verkoop de aandelen.

Het zijn maar adviezen, de beslissing is aan u.

Advertenties

Over willemgeldof

Econoom, internetcolumnist. Het glas is half vol.
Dit bericht werd geplaatst in Vastgoedcrisis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s